ETHEM ERSEN:ÖZEL HABER:
Dalaman İlçesi Kapukargın mahallesi sınırları içinde bulunan ve Dalaman Belediyesince işletilecek olan Kapukargın Termal su kaynağı projesi Geka (Güney Ege Kalkınma Ajansı) ile 22.10.2015 tarihinde yapılan protokol ile 24 ayda tamamlanmak üzere projelendirilmişti. Projenin bitiş tarihi 22.10.2017 olmasına rağmen henüz eksikleri sebebiyle hizmete alınamadı.
Dalaman Belediye Meclisinin ağustos 2017 ayındaki toplantısında da gündem dışı madde olarak gelen alanın işletme şekli de belirlenmişti.Son olarak restaurant yanındaki 300 kişilik anfi tiyatrosu da yapılmaya devam eden tesisler bir müddet daha ele alınmazsa çürümeye terkedilmiş olacak.
Ziyaretçi vatandaşlar çevrede oluşan çöplerden şikayetlerini dile getirirken, tesisin önemli bir kısmının sona erdiğini, yolunun da güzel olduğunu , ancak soyunma odası ve duşlar olmadığı için bakımsız ve kullanışsız olduğunu, Dalaman Belediyesinin bu sezonu da kaybetmek üzere olduğunu ifade ettiler.
İŞTE PROJE;
DALAMAN KAPUKARGIN TERMAL SU KAYNAĞI PROJESİ
Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın 2015 yılı Teklif Çağrısı Alternatif Turizm Altyapısı Mali Destek Programı (Küçük Ölçekli Altyapı Projelerine Yönelik) kapsamında desteklenen Dalaman Kapukargın Termal Su Kaynağı Projesi Alanı, yaklaşık 83545,45 m2’lik alanı kapsamaktadır. Proje alanı, termal su kaynağının batısında bulunan konaklama üniteleri ve kapalı yüzme havuzundan, doğusunda bulunan orman içi dinlenme alanında kır lokantası ve rekreasyon alanından oluşmaktadır.
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ile, 22.10.2015 tarihinde sözleşme imzalanmış ve proje çalışmalarına başlanmıştır. Sözleşmeye göre proje süresi 24 ay olup 22.10.2017 tarihinde projenin tamamlanması hedeflenmektedir.
Konaklama ünitelerinin yapılacağı alan 41201,83 m2 yüzölçümlü, mülkiyeti Dalaman Belediyesi’ne ait olan Kapukargın Mahallesi 109 ada 3 nolu parseldir. Orman içi rekreasyon alanı yapılacak alan ise, Kapukargın Mahallesi Kükürtbaşı Mevkii 101 ada 15 nolu 207088,71 m2 yüzölçümlü Maliye Hazinesi mülkiyetindeki alanın 132 bölme nolu 42343,62 m2 yüzölçümlü orman alanıdır.
Kapukargın Mahallesi Kükürtbaşı Mevkii 101 ada 15 nolu 207088,71 m2 yüzölçümlü Maliye Hazinesi mülkiyetindeki alanın 132 bölme nolu 42343,62 m2 yüzölçümlü orman alanı, Dalaman Kapukargın Köy Tüzel Kişiliği tarafından Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü’nden ihale yoluyla 04.09.2012 tarihinde 10 yıllığına kiralanmıştır; 6360 sayılı Kanunla Muğla ilinin büyükşehir olması ile köy tüzel kişilikleri kaldırılmış, söz konusu alanın kullanım yetkisi Dalaman Belediyesi’ne geçmiştir. Orman içi dinlenme yeri olan söz konusu alanda, Dalaman Belediyesince yapılan uygulama projesi, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü tarafından uygun görülerek 09.09.2014 tarihinde onaylanmıştır.
Proje alanında bulunan jeotermal su kaynağının kullanım yetkisi, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 10.04.2015 tarih ve 99 sayılı Meclis Kararı ile Dalaman Belediyesi’ne 10 yıl süre ile bedelsiz olarak tahsis edilmiştir.
Birinci etapta yapılacak günübirlik tesis alanında; kır lokantası, yağmur barınakları, wc-duş, soyunma kabinleri, spor alanları, çocuk oyun alanları, doğal yapıya uygun yürüyüş yolları, piknik alanları ve giriş kontrol ünitesi yer alacaktır.
İkinci etapta, konaklama üniteleri (20 adet 35 m2’lik tek katlı ahşap ikiz bungalovlar, bir adet 75 m2’lik ahşap bungalov, 512 m2 büyüklüğünde kapalı yüzme havuzu, çamur havuzu, çocuklar için oyun parkı, mini spor tesisleri ve otopark yer alacaktır. Konaklama ünitelerinde ve yüzme havuzunda kükürtlü su kullanılacaktır. İki alanı birbirine bağlayan, doğal çevreye uyumlu üç adet köprü yapılacaktır.
![]()












