Dalaman Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Özkan Kılavuz Fethiye Ticaret Odası ile Deniz Ticaret Odası’nı sert bir dille eleştirdi. Bu kurumların Fethiye’deki Şovalye Adası’na ses çıkaramadığını ama Dalaman koylarını dizayn etmeye çalıştığını belirten Kılavuz, “Önce buraya gelecekler, bizlere gelecekler, bölgenizde böyle bir yapılaşma var bu nedir diye bizden bilgi alacaklar. Dalaman’ı artık Dalamanlılar dizayn edecek,ekolojik turizmi başlatmak zorundayız” dedi.
Dalaman Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Özkan Kılavuz, bölgedeki basın mensupları ile bir araya gelerek gündemi değerlendirdi.
Dalaman’ın turizmin ilk başladığı adım olduğunu belirten Özkan Kılavuz, “Yani Muğla’ya gelen her turist ilk bölgemize adım atıyor. Dolayısı ile Dalaman turizmde üstüne düşen payı alamıyor. Niçin alamıyor? Dalamanda Sit var, ÖÇK var, Orman var, var oğlu var. Her gelen madde koymuş. Yüzlerce yasa üst üste birikmiş. Bir yasa öncekini çürütmüş, kilit olmuş kimse çözemiyor. Biz bunu çözeceğiz. Biz bunu Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı anlatacağız. Bölgedeki ekonomi geçiminin tamamen turizme dayalı olduğunu biz sayın Cumhurbaşkanımıza ve Turizm Bakanımıza, Valimize, Kaymakamımıza anlatacağız. Umarım onlarda bizi dinleyeceklerdir. Ankara’dan görüldüğü gibi, anlatıldığı gibi işlerin olmadığını anlayacaklar, bu kararlar geri döneceklerdir diye düşünüyorum” dedi.
EKOLOJİK TURİZMİ BAŞLATMAK ZORUNDAYIZ
Şu anda Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın MUÇEV altında kiraya verdiği bazı yerler var. Mantıklımı evet” diyen Kılavuz, “Ekolojik turizm için mantıklı ve olması gereken şey bunlar. Bugün burnumuzun dibinde 7 milyon nüfuslu Yunanistan 34 milyon turisti ağırlıyor, bizim ülkemiz nüfusunun 10’da 1’i değil ve şuanda turizm pastasından inanılmaz bir pay alıyor. Biz alamıyoruz, çünkü bizde bilende konuşuyor, bilmeyende konuşuyor. Biz ekolojik turizmi burada başlatmak zorundayız.
Ekolojik turizm, geri dönüşümlü kanalizasyon sistemi olan, ahşap, betonarme yapıların olmadığı, mermer tozları değil de mevcut kumların dışında herhangi bir katkı maddesi kullanılmayan düzgün bir şekilde turizmin yapılmasıdır” dedi.
YASSICADA’DA İŞLETME 20 YILDIR VARDI, SES ÇIKARMIYORLARDI
Son günlerde Yassıcaada’yi MUÇEV’in kiraya vermesi ve ona yapılan eleştirileri de değinen Dalaman Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı, “Göcek koylarında konuşması gereken Dalaman Belediyesi, Dalaman Sivil Toplum Kuruluşları, Dalaman Kaymakamlığı ve Muğla Çevre Şehircilik Müdürlüğü’dür. Ama bakıyorum, Fetiye Ticaret Odası, Fethiye Deniz Ticaret Odası konuşuyor.
Fethiye Deniz Ticaret Odası’nın varlığından 20 yıldır kimin haberi vardı. Tekneleri denetlemek dışında ne yaptılar. Göcek koylarında tonoz çalışması mı yaptılar, atık geri dönüşümle ilgili projemi yaptılar. Hayır, sadece eleştiriyorlar.
20 yıldır Yassıcaada’da işletme var mıydı? Evet vardı. Yassıcaada’da işletme varken kimsenin sesi çıkmıyordu MUÇEV bu işletmeyi kaldırdı, ekolojik turizm adı altında turizm yapacaksın dedi mi? Dedi. Peki neden şimdi çevreciymiş gibi gazetecileri oraya getirip açıklamada bulunuluyor. Neden devlet bir proje yaptığında koylar elden gidiyor diyorlar. Koylar elden gitmiyor” dedi.
4 RESTORAN İLE BU OLMAZ
Geçen sene, Dalaman koylarında 96 bin tane teknenin geldiğini belirten Özkan Kılavuz, “Gelen en küçük tekne 20 metre, en büyüğü 140-150 metre. Soruyorum, Yunanistan’dan yakıtını, yiyeceğini, içkisini, her şeyini alıyor, bizim koylarımıza geliyor yiyor, içiyor, basıyor marşa gidiyor. İtalya, Monako, Mikonos, Rodos, Yunanistan bundan faydalanıyor, biz ne yapıyoruz? Çöpünü alıyoruz. Neden?
96 bin tane teknenin geldiği koylarda topu topu 4 tane restoran var. 4 tane restoran kooperatif adı altında işletmeye açılıyor. Biz bunun karşısındayız. Olması gerekiyorsa ekolojik turizmde herkes payını alacak. Mevcut işletmelere karşı değiliz, biz bunun sınırlı sayıda bırakılmasına karşıyız. Bu işletmeler 4 değil, 10-15-20 hatta 30 tane ekolojik turizm adı altında olmadı. Ekolojik turizmde sadece adı olmamalı, gerçekten ekolojik turizm uygulanmalı” dedi.
DALAMAN’I DİZAYN ETTİRMEYECEĞİZ
Fethiye Ticaret Odası ile Deniz Ticaret Odası’nı eleştirmeye devam eden Kılavuz, “Burası Fethiye’de Şovalye adası. Soruyorum, Deniz Ticaret Odası, Fethiye Ticaret Odası, siz Göcek Körfezi ve Dalaman Koyları’na dizayn etmeye, ayar çekmeye çalışırken, burnunuzun dibinde yapılan bu villalardan ve her villaya özel iskeleden niçin rahatsız olmuyorsunuz. Çünkü buradan gariban ekmek yemiyor, buradan onlara ekmek çıkmaz. Burada eski milletvekillerinin, bakanların, çok büyük işadamlarının evleri var. Bunu hiçbirisinin konuşmaya cesareti de yetmez, yüreği de yetmez. Bizim yeter. Biz kendi bölgemizi hiçbir şekilde ne Fethiye Ticaret Odası’na, ne Fethiye Deniz Ticaret Odası’na dizayn ettirmeyeceğiz. Yanlış bir şey varsa karşısında biz duracağız, doğru bir şey varsa da biz sağlayacağız.
Bu Göcek Körfezine gelen 96 bin tane tekneden Dalaman üstüne düşeni almalı diye düşünüyorum, ekolojik turizmler, ahşap bungalovlar, time house’ler gibi yapılarla” dedi.
FETHİYE TİCARET ODASI ÖNCE BURAYA GELECEK
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Türkiye’ye bu yıl 31 milyon turist ve 23.3 milyan turizm geliri hedeflediklerini hatırlatan Kılavuz, “4 tane restoranla biz bu hedefi tutturamayız. Göcek koylarına gelen 96 bin tekneye, 4 restoran ile kıymalı pide satarak bu işi yapamayız. Bizim acilen ekolojik turizme geçmemiz lazım. Ekolojik turizmi aşılayarak pastadan payımızı almamız gerekiyor.
Fethiye Ticaret Odası önce bizi koylarımızı dizayn etmek yerine, onlardan rica ediyorum, kafalarına göre gündelik bir açıklama ile olmaz. Önce buraya gelecekler, bizlere gelecekler, bölgenizde böyle bir yapılaşma var bu nedir diye bizden bilgi alacaklar. Biz haddimizi hiçbir zaman aşamadık, aşmayacağız da ama onları da kendilerine gelmeye davet ediyoruz.
Dalaman artık birilerinin iki dudağının arasında değil, Dalaman’ı artık Dalamanlılar dizayn edecek. Dalaman Belediyesi, Sivil Toplum Örgütleri dizayn edecek” dedi.